Poluarea ca problema globala este apanajul secolului nostru, mai precis al ultimelor trei decenii, timp in care populatia lumii a crescut de la 5 la 6 miliarde de locuitori. Sunt multi sau putini? Exercita oare numarul lor cu adevarat o "presiune demografica" asupra mediului inconjurator?

luni, 5 decembrie 2011

Statistici alarmante despre poluare

Bucuresti – cea mai poluata capitala din Europa

Bucurestiul a ajuns pe primul loc in randurile capitalelor europene. Din pacate, la poluare. Capitala suporta o cantitate de praf de 260 – 280 de tone pe kilometru patrat. Asta in timp ce in alte capitale europene, cantitatea de praf este de sub 20 tone/kmp.
            Zilnic populatia Bucurestiului inhaleaza 9 tone de praf.
            Praful nu este singurul factor nociv care afecteaza sanatatea populatiei. Aceasta inhaleaza zilnic peste 4 tone de plumb, produse de gazele de esapament ale celor aproape 1,5 milioane de automobile care circula in fiecare zi, in capitala.
            Aproximativ 65% din bucuresteni se supun zilnic unor concentratii mai mari decit maximul acceptat la nivel european de oxizi de azot, sulf, plumb si monoxid de carbon.

Spatiile verzi dispar pe zi ce trece, volumul de gunoi creste constant
  
In ultimii 18 ani, spatiile verzi din Bucuresti au disparut in proportie de 60%. Orasul are in prezent circa 13 milioane de metri patrati de spatii verzi, fata de 35 milioane mp in 1989. Asta inseamna ca din 1990 incoace, ritmul disparitiei zonelor “verzi” a fost de 100 de hectare pe an.
            Astfel, unui bucurestean ii revin acum sub 7 metri patrati de spatiu verde, adica un sfert din norma minima la nivel european (26 mp).
            Daca spatiile verzi se micsoreaza, nu acelasi lucru se poate spune despre volumul de gunoi produs de bucuresteni. Acesta creste continuu si a ajuns in prezent la 2.000 de tone pe zi. Si mai trist este ca 20% din gunoi ramane necolectat.
                                                                                     
Efectele alarmante se vad deja

Cazurile de imbolnaviri provocate de poluare sunt din ce in ce mai dese. Poluarea este una din principalele cauze ale anemiilor, conjunctivitei, bolilor respiratorii grave si afectiunilor sistemului nervos.
            Nu e de mirare, deci, ca bucurestenii traiesc cu 4 ani mai putin decat media pe tara.
            Statisticile de mai sus sunt cel putin ingijoratoare. Speram totusi ca ele sa te convinga ca e nevoie sa fim mai responsabili fata de mediul inconjurator.
            Daca te-au convins, implica-te alaturi de noi in efortul de a pastra Romania curata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu